Nemačka i Austrija: Uvođenje časova emisije CO² za razlikovanje tarifa na putarinu

Objavljeno 09.05.2023, od Izabel Gaša

Da bi dostigli svoje ciljeve za poboljšanje klime za smanjenje emisije CO2, Evropska komisija je izmenila Direktivu o evrovignetu.

Uredba Eurovignette ima za cilj promovisanje održivog transporta i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte iz transportnog sektora, omogućavajući nacionalnim vladama da naplaćuju putarinu na osnovu pređene udaljenosti, vrste vozila i nivoa emisije samog vozila.

Nameće cene prema:

  • Čas emisije CO2
  • Tehnički dozvoljena maksimalna težina F1

HGV-ovi će biti kategorisani u jednoj od pet klasa emisije, što će u skladu sa tim časovima promeniti stopu putarine.

Vozila sa datumom prve registracije posle 01.07.2019. godine podležu kategorizaciji u jednoj od pet grupa u zavisnosti od emisije CO2 i mogu imati koristi od nižih stopa putarine.

Vozila sa datumom prve registracije pre 01.07.2019. godine naplaćivaće se direktno po najvišim tarifama.

 

Nemačka će biti prva zemlja koja će uvesti ove kategorije emisija, počevši od 1. decembra 2023. godine. Uskoro sledi Austrija, počev od 1. januara 2024. godine.

 

Kakav je uticaj na tebe?

Da biste obezbedili ispravnu klasifikaciju i obračun putarine, morate dati informacije o vašem vozilu (F1 parametar) pre 1.

 

Gde pronaći tražene informacije o vozilu?

  • U dokumentu CIF (Datoteka sa informacijama o kupcu) : dokument koji je izdao proizvođač i poslat naručioca vozila ; pruža informacije o tehničkim specifikacijama, emisiji CO2 i potrošnji vozila. Putem CIF-a, vozilo je registrovano u EU (od maja 2019. CIF ostaje važeći za ceo životni vek vozila.
  • Na COC papirima (Sertifikat o usaglašenosti) poznat i kao EC Sertifikat o usaglašenosti ili EEC sertifikat o usaglašenosti obuhvata sledeće podatke: identifikacioni broj vozila (VIN), tip i brend, jačinu moždanog udara, ponašanje emisije, nivo buke, dimenzije.

FAQ

Najčešća pitanja je obezbedio naš partner Telepass – neki odgovori bi mogli biti primenljivi samo na ovog određenog provajdera.

 

Da li je tokom operacije sprovođenja na putu vozač vozila obavezan da dostavi potrebnu dokumentaciju za utvrđivanje klase emisije CO2?
Korisnici EETS-a ne moraju da nose sa sobom dodatnu dokumentaciju kao što su COC ili CIF.

 

Šta će se desiti ako F.1 težina nije obezbeđena?
Težina F.1 biće obavezna za Nemca, a odmah posle toga i za austrijski naplatni domen. Stoga, ako ne obezbedite F.1 težinu do30. novembra 2023. godine, Telepas će biti primoran da deaktivira nemačku i austrijsku službu. Isto važi i u slučaju promene registarskih tablica.

 

Kojoj CO2 klasi će biti dodeljena vozila iz grupa koje nisu 4, 5, 9 ili 10?
Definicija referentnih vrednosti u Direktivi 2022/362 pod tačkom (b) odnosi se i na vozila koja još nisu obuhvaćena Uredbom 2019/1242. Referentna emisija CO2 za ove grupe vozila biće objavljena u aktu o primeni, kao što je definisano članom 7ga(7) ove Direktive, u roku od šest meseci od objavljivanja podataka relevantnih za svaku grupu vozila u izveštaju koji se odnosi na član 10 Uredbe 2018/956. Ovaj izveštaj se priprema DG CLIMA i očekuje se da će se njegovo objavljivanje dogoditi u narednih nekoliko meseci. Izveštaj će obezbediti vrednosti za grupe vozila 1,2,3,11,12,16.

 

Da li autobusi/treneri podležu pravilniku CO2?
Kao što se to danas dešava sa F.2 težinom, ubuduće ćete morati da obezbedite F.1 težinu. Od danas će, naime, svi autobusi automatski biti u klasi 1, osim električnih ili autobusa na vodonik. Naime, Direktiva 2022/362 pokriva sva vozila na točkovima, uključujući i autobuse. Navodi da "klasa 1 obuhvata sve što nije u razredima 2, 3, 4 i 5". Klase 2, 3, 4 i 5 se, doduše, odnose na podgrubre definisane Uredbom 2019/1242, koja trenutno uključuje samo kamione grupa 4, 5, 9 i 10.

 

Imajući u vidu da se vozila sa EURO klasom 0-V uvek stavljaju u CO2 klasu 1, da li je ipak neophodno prikupiti potrebne podatke za obračun CO2 klase?
Dobavljači EETS-a će morati podrazumevano da proveravaju dokazna dokumenta samo u slučajevima kada vozilo dobije klasu emisije CO2 bolje od "1".

 

Kakav će biti proces klasifikacije vozila registrovanih pre 1. jula 2019. godine, koji spada pred početak referentnog perioda navedenog u Pravilniku 2019/1242?
Prema direktivama ASFINAG-a i BALM-a, svako vozilo koje ne ispunjava uslove za klasu 5 koja je prvi put registrovanapre 1. jula 2019. godine biće stavljeno u klasu 1.

 

Da li će vozila klase 5 biti besplatna naplatna rampa?
Prema Direktivi 2022/362, počev od 1.januara 2026. godine, vozila klase 5 će morati da plaćaju infrastrukturne troškove.

 

Koje su obaveze korisnika ako putovanje počne pre i nastavi se posle 1. decembra 2023. godine u 00:00 časova?
Ako su F.1 težina i F.2 težina vozila u istoj težini klase, vozač ne mora ništa da radi, čak i ako nastavi da vozi posle ponoći 1.decembra 2023.
U malo verovatnom slučaju da je F.1 težina kombinacije vozila (kamion + prikolica) u višoj težini klase, vozač mora da zaustavi svoj kamion u ponoć 1. decembra 2023. godine i promeni težinu na OBU HMI.  Kamion sa F.2 težinom ispod 7,5t ali F.1 težina iznad toga, mora dastane 1. decembra 2023. u 00:00 i proglasi ispravnu putarinu relevantnom težinom klase.

 

Da li će LNG vozila i dalje biti besplatna posle uvođenja CO2-Tollinga  u Nemačkoj?
Na osnovu aktuelnog nacrta novog BFStrMG- a, LNG više neće biti besplatan i podleže istoj tarifi kao i svako drugo vozilo koje pokreću fosilna goriva.

 

U slučaju da EETS Korisnik prekasno dostavi dokaze za višu CO2 klasu i plati previsoku tarifu za određeni period, kako korisnik EETS-a može da traži nadoknadu?
Proces refundacije u slučaju pogrešne KLASE CO2 biće sličan postojećem procesu u slučaju pogrešne EURO klase. Korisnik će morati da kontaktira svog EETS-provajdera koji će obaviti pre-pregled, a zatim proslediti zahtev BALM-u koji će proveriti zahtev i nadoknaditi iznos direktno korisniku.

 

Šta se dešava ako se, nakon provere, navedeni podaci otkriju kao netačni? (npr. 17.000kg umesto 18.000kg)?

Ako dođe do netačnog prenosa podataka, a oni su pronađeni tokom sprovođenja aktivnosti u Austriji i Nemačkoj, posledice bi mogle da uključuju kazne, novčane kazne ili druge radnje koje su vlasti izrekle zbog nepravilnog prenosa težine F1. Od ključnog je značaja da se obezbedi precizno i precizno prosleđivanje podataka kako bi se izbegla potencijalna pitanja i komplikacije tokom transakcija putarine i aktivnosti sprovođenja.

Može doći do sledećih ishoda:

  • Organi koji sprovode aktivnosti sprovođenja mogu zahtevati hitnu korekciju podataka o vozilu.
  • Tokom provera, vozači kamiona mogu da se suoče sa novčanim kaznama ili kaznama.
  • Ako je preneta F1 težina veća od stvarne težine vozila, kupac može iskusiti prepunjavanje u smislu naplate putarine ili tarifa.

Od suštinskog je značaja za sve uključene strane da obezbede tačan i pouzdan prenos težine F1 i drugih parametara kako bi se izbegle kazne, finansijske posledice i prepunjavanje.

 

Da li je potrebno da obezbedim odgovarajuća dokumenta za sve tablice?

Nije obavezno slanje odgovarajućih dokumenata za sve tablice. Samo u slučajevima sprovođenja, za određeni OBU, naplatni punjač može da ih traži.

 

Nemam COC ili CIF sa traženim informacijama. Mogu li da pronađem informacije o drugim dokumentima?

Ne, potrebne informacije se ne mogu naći na drugim dokumentima. COC (Certifikat usaglašenosti) ili CIF (datoteka sa zajedničkim informacijama) su dokumenti koji sadrže potrebne informacije. Molimo vas da uzmete u obzir da su, mimo parametra F1 koji je uvek obavezan, ostali parametri relevantni samo za vozila sa prvim datumom registracije posle jula 2019.

Gde pronaći podatke?

ParametarStatusPotrebno za plasman u bolju tarifnu klasuEvidencijaCIFCOC
Težina F.1ObaveznaDAF11.1.416.1
Datum prve registracijeOpcionalnoDAB
Emisija CO2 (samo ako je g/tkm)OpcionalnoDAV.72.349.5
Podgruta vozilaOpcionalnoDA1.1.1549.7
Ako podgrupa vozila nije obezbeđena – sledi
parametri koje treba obezbediti
Šasija/tip telaOpcionalnoDA (ako podgrupa vozila nije obezbeđena)J.238
Tip kabineOpcionalnoDA (ako podgrupa vozila nije obezbeđena)1.1.13
Napajanje motoraOpcionalnoDA (ako podgrupa vozila nije obezbeđena)P.21.2.127.1
# vođene osovineOpcionalnoDA (ako podgrupa vozila nije obezbeđena)L.11.1.33
CO2 klasaOpcionalnoNEV.10
Kapacitet motoraOpcionalnoDA (ako podgrupa vozila nije obezbeđena)P.125
Grupa vozila
Kapacitet rezervoara za gorivo (SAMO za benzinsko vozilo,
opcionalno, ali obavezno pristupiti bilo kom
popusti u Nemačkoj )
OpcionalnoDA (samo za LNG vozila)W

Bilo kakva pitanja, molimo vas da nas kontaktirate.


    Ostanimo povezani

    Prijavite se za najnovije Easytrip Transport Services vesti i informacije:
    Ekskluzivne promocije, lansiranje proizvoda, nove i proširene portfolio usluge, ispravke pravila i propisa, širom Evrope i još mnogo toga!