naplata-putarine-rešenja

Optimalno rešenje za vozila teške robe koja prolaze kroz evropske naplatne mreže u 2022.

Objavljeno 11.10.2021, od admin

Vožnja kroz Evropu sa vozilom teške robe zahteva prolazak kroz mnoge naplatne rampe i mreže u mnogim zemljama. To podrazumeva akušerno poznavanje sistema naplate putarine, naknada, provajdera i rešenja dostupnih na tržištu. 

Postoji mnogo naplata koje treba platiti kada putujete kroz naplatne sisteme na nacionalnim putevima i autoputevima različitih zemalja. Tržište putarine se trenutno menja zbog mnogih faktora kao što su sve veći broj naplatnih operatera u Evropi, rastući troškovi, promena tradicionalnih poslovnih modela, načini obračuna putarine i plaćanja, tehnološki napredak i pravni okviri koji pokušavaju da izbalansiraju i olakšaju postojeće i buduće sisteme putarine. 

 

Svaka zemlja ima svoj sistem putarine, koji je veoma restriktivan za ovu vrstu vozila. U ovim uslovima, izazovno je pronaći jednu jedinu uslugu za elektronsko plaćanje putarine širom Evrope, čime bi se smanjio obim posla, trošak i vreme čekanja za vozače i transportne kompanije Heavy Goods Vehicle. 

 

Međutim, bilo da ste vozač kamiona, menadžer voznog parka ili transportna kompanija, postoje rešenja za olakšavanje putovanja kroz glavne evropske rute. Easytrip Transport Services, kompanija koja vuče korene iz drumskog transporta, decenijama je obezbeрio krojena putarina za vozila sa teћom robom koja putuju kroz Evropu.

  1. Usklađivanje tehnologija i interfejsa: Evropska inicijativa i uspon paketa mobilnosti
  2. Toling sistemi i tehnologije zemalja članica EU
  3. Easytrip Transport Services: krojačko rešenje za vozila teške robe koja putuju širom Evrope
  4. A Focus on Interoperable Devices / Boxes/ OBU's by Easytrip Transport Services: optimalne jedinice za vozila teške robe
  5. Kombinovanje naplate putarine sa dodatnim uslugama za maksimalnu optimizaciju voznog parka

Usklađivanje tehnologija i interfejsa: Evropska inicijativa i uspon paketa mobilnosti

Sve evropske zemlje imaju sistem naplate putarine. Direktiva 2004/52/EC, Odluka 2009/750/EC, i nova Direktiva (EU) 2019/520 Evropskog parlamenta i Saveta 19. Evropska elektronska naplatna rampa (EETS) osigurala je interoperabilnost drumskih naplatnih sistema u Evropi.

Evropska komisija predstavila je niz inicijativa u 2017. i 2018. godini za unapređenje efikasnosti drumskog transporta u Evropi i socijalnih i operativnih uslova u kojima se ova aktivnost sprovodi. Ovo telo zakona je poznato kao "Paket mobilnosti". Njime se pruža niz mera za znatno modifikovanje pravnog okvira i upravljanje drumskim transportom u Evropi. Trebalo je da bude obezbeđen niz od 3 paketa u kojima je 2022. odlučujuća godina. 

  • Paket mobilnosti 1 – Predlog Paketa mobilnosti 1 uglavnom je fokusiran na funkcionisanje tržišta drumskog transporta, uslove rada vozača i punjenje puteva u Evropskoj uniji (EU).
  • Mobility Package 2 – Mobility Package 2 uključuje nekoliko zakonodavnih predloga za pomoć u borbi protiv klimatskih promena.
  • Paket mobilnosti 3 – Završni deo Paketa mobilnosti Evropske komisije, Paket mobilnosti 3 bavi se zakonom o bezbednoj, čistoj i povezanoj mobilnosti.

Toling sistemi i tehnologije zemalja članica EU

Tehnologija naplate putarine u velikoj meri varira širom EU. Većina novih zemalja članica planira uskoro prelazak na elektronsku naplatu putarine iz svojih niskobudžetnih, lako implementih sistema naplate putarine. 

Različite direktive EU imale su manji uticaj na zemlje članice sa davno uspostavljenim sistemima putarine koji finansiraju njihove nacionalne autoputeve. U Evropi postoje četiri centralna sistema za naplatu putarine HGV: Vignettes, Free flow system, Open tolling system i Closed tolling systems.

 

U zemljama kao što su Francuska, Italija, Španija i Portugalija, elektronska putarina za vozila teške robe pojepa je već postavljena infrastrukturom. Većina evropskih zemalja, obeležena plavom bojama na mapi, zahteva da vozila budu opremljena OBU (On-Board Unit), koja obračunava porez po kilometru na osnovu različitih kriterijuma: veličine, težine, broja osolovaka, pređene udaljenosti i emisije CO2 vozila.

Pored toga, u zavisnosti od zemlje, ovaj propis se primenjuje drugačije putem eko-poreza ili nalepnice; zemlje sa takvim sistemima označene su kao zelene na mapi. Albanija, Grčka, Irska, Makedonija i Srbija koriste standardne sisteme naplatne rampe. U Finskoj, Bosni i Crnoj Gori putarine su besplatne. Pored toga, nekoliko velikih evropskih tunela ima svoje putarine: to je slučaj za tunel Liefkenšoek, tunel Mon Blan, tunel Fréjus, tunel Kiltunnel i tunel Vesteršedlet.

Transportne usluge: krojačko rešenje za vozila teške robe koja putuju širom Evrope

Obezbeđivanje optimalnog i doslednog vozačkog iskustva za vozače je cilj svakog pružaoca usluga na putu. Zato Easytrip Transport Services, pruža širok spektar usluga za teška dobra vozila za evropske naplatne puteve. Zahvaljujući različitim uslugama, Easytrip Transport Services omogućava svakoj transportnoj kompaniji da optimizuje putovanja u smislu vremena, logistike i troškova. Easytrip Transport Services ima za cilj da ima najširu pokrivenost domena putarine u Evropi, bilo u zemljama EU ili zemljama koje nisu članice EU.

Fleksibilna i napravljena po meri, rešenja Easytrip Transport Services su osmišljeni tako da se prilagode situaciji i potrebama svakog upravnika voznog parka, vozača ili transportnog preduzeća, sa ciljem optimizacije troškova i profitabilnosti. Tako, prema vašim potrebama, možete imati koristi od mnoštva ponuda i uređaja kako biste olakšali cirkulaciju vaših vozila teške robe širom Evrope.

Da doprinese maksimalnom smanjenju troškova u smislu korišćenja HGV-ova i transporta robe, Easytrip Transport Services garantuje oporavak PDV-a u 30 zemalja (EU i van EU), kao i određene akcize. Takođe možete imati koristi od različitih usluga goriva i usluga rezervisanja (trajekti, vozovi, tuneli).

Easytrip Transport Services takođe štedi novac na logistici, obezbeđujući bolju kontrolu nad vašim troškovima, putem jednog skupa faktura i onlajn prostora za kupce. Optimizacijom upravljanja vašim vozilima štedite vreme i smanjujete troškove povezane sa logističkom organizacijom.

Konaиno Easytrip Transport Services sarađuje sa sertifikovanim dobavljačima EETS-a (Evropska elektronska naplatna usluga) kao i sa lokalnim provajderima, kako bi se obezbedila najšira pokrivenost domena putarine i garantovao optimalan prilagođeni kvalitet usluga prema potrebama klijenata. Pokriva preko 120.000 km glavnih evropskih ruta, Easytrip Transport Services je na taj način u mogućnosti da ponudi maksimalne popuste i pogodnosti na partnerskim mrežama autoputeva.

Interoperabilna SAT kutija po Easytrip Transport Services: optimalna ukrcana jedinica za vozila teške robe

Easytrip Transport Services, imajući 35 godina ekspertize u međunarodnim uslugama transporta i mobilnosti, nudi širok spektar usluga za kompanije HGV Transport. Uz snažno partnerstvo sa velikim provajderima u transportnoj industriji i regionalnim timovima širom Evrope, pružamo najveću sveobuhvatnu portofilio ponudu na tržištu.

Naš raznovrsni portfolio usluga doprinosi maksimalnom smanjenju troškova, izboru i konkurentnim cenama za transportne kompanije u više od 30 zemalja širom Evrope i šire. Naše usluge upravljanja voznim parkom uključuju, plaćanje putarine, tunel trajektnog voza i rezervacije parkiranja, povraćaj PDV-a i akciza, telematiku, podršku posted vozača i kartice za gorivo.

Easytrip Transport Services ima za cilj da ima najsveobuhvatnijeg pružaoca HGV usluga u Evropi za transportne kompanije bilo u zemljama EU ili zemljama koje nisu članice EU.

 

A Focus on Interoperable Devices / Boxes/ OBU's by Easytrip Transport Services: optimalne jedinice za vozila teške robe

Od njegovog uvođenja u poslednjih pet godina, naši Interoperabilni uređaji za flote su ekološki prihvatljivi, ponovo upotrebljivi i EETS usaglašeni. Koriste i DSRC i GNSS tehnologiju.

Interoperabilne jedinice na brodu imaju OTA (Over The Air) funkcionalnost, koju daljinski konfigurišemo za nove zemlje, gde god da se nalazite. Može se menjati između vozila, a registarske tablice i podaci o vozilu takođe se mogu ažurirati daljinski. Dodat je i sistem praćenja i upravljanja voznim parkom, koji vam štedi potrošnju goriva i vreme i smanjuje vaš ugljenični otisak zajedno sa logističkim troškovima. 

Onboard jedinice su dostupne za do 14 evropskih naplatnih rampi u sledećim zemljama: Italija, Francuska, Španija, Portugalija, Poljska (autoput A4, deonica Katovice-Krakov i Nacionalna šema E-Toll), Austrija, Belgija (tunel Viapass i Liefkenshoek), Nemačka, Skandinavija (uključujući norveške trajekte, Oresund, Storebaelt i Fjordforbindelsen Fredrikssund Bridges), Bugarska i nedavni dodatak mađarskog toblja

Sa samo jednim OBU-om možete platiti putarinu u preko 14 zemalja širom Evrope, što vam daje najsveobuhvatniju pokrivenost putarinom dostupnom na tržištu. Ne samo da dobijate pristup uslugama naplate putarine sa našim interoperabilnim uređajima, već dobijate i pristup našem portfoliju usluga kao što su bezbedno plaćanje parkinga, rezervacije trajektnog voza i tunela, pristup mostovima, kartice za gorivo, postavljanje vozača i telematika.

 

Kombinovanje naplate putarine sa dodatnim uslugama za maksimalnu optimizaciju voznog parka

Dok vožnja kroz naplatne mreže u Evropi koristi našim besplatnim uslugama da dobijemo konkurentnu cenu, kvalitet i izbor kroz naš širok spektar usluga upravljanja voznim parkom, a da istovremeno budemo produktivniji, profitabilniji i efikasniji.

Dok putujete kroz različite zemlje, naići ćete na tunele, mostove i vodene toove.

Rezervacije možete lako izvršiti putem naše online platforme Quotation i Booking kako biste išli intermodalno na trajektima, vozovima i tunelima na preko 700 linija. Iskoristite naša rešenja za plaćanje da biste vozili kroz tunele kao što su tuneli Montblanc i Frejus, tunel Liefkenshoek, Kiltunnel i Westerschedlet tuneli i

Mostovi i trajekti koji su već uključeni u vaše Interoperabilne uređaje su:

  • Skandinavski mostovi Oresund, Storebaelt i Fjordforbindelsen Fredrikssund.
  • Norveški trajekti i Italija Trajektne veze – ruta Vila San Đovani – Mesina i Vv preko vašeg Interoperabilnog uređaja.

Oporavite troškove i smanjite troškove pomoću naših usluga PDV-a i goriva

  • Povratite troškove povraćajem PDV-a (u 30 zemalja, Evropskoj unije i van Eu) i akcizama u 7 zemalja.
  • Kartice sa gorivom nude pristup preko 35.000 stanica sa popustima na gorivo i opcijama plaćanja putarine u Evropi.

Budite usaglašeni sa najnovijim zakonima o drumskom prevozu i izbegavajte novčane kazne dok ćete performanse voznog parka poneti na viši nivo koristeći naše Telematske i Proknjižene vozačke usluge

Podiћite svoje performanse na sledeжi nivo koristeći telematike. Krojačka telematska rešenja za iskorišćavanje podataka vaše flote i maksimalno povećanje profitabilnosti.

  • Telematska rešenja (ugrađena u naše interoperabilne obu) sa praćenjem flote i praćenjem udaljenosti i upotrebe goriva omogućavaju smanjenje potrošnje goriva, vremena, troškova i poboljšanja otiska ugljenika. 
  • Usluge proknjiženih upravljačkih programa u skladu sa novim Evropskim paketom mobilnosti. Koristite naše satne kutije tako što ćete snimati tahografske izveštaje i zapise o putovanjima da biste izbegli novčane kazne kada ih zaustave drumske vlasti.

Odmorite se na jednom od mnogih bezbednih parking mesta širom Evrope, smirite misli i osećajte se osveženo za sledeću vožnju

  • Obezbedite parking mesta širom Evrope za vaše vozače i kamione.
  • Na raspolaganju su već u vašim interoperabilnim uređajima odabrana parking mesta Španije i Portugala, odobreni i čuvani parkingi koji se nalaze duž glavnih autoputeva u Francuskoj i parking centar HGV u Sadobreu, u Viplentu u Italiji.

Bez obzira gde putujete, dobijate maksimalne popuste od drumskih operatera naplatnih rampi zajedno sa našim nenadmašnim rešenjima, uslugom i podrškom kako biste osigurali da vaša dnevna putovanja budu nesmetana i isplativa. 

Fokusiraj se na svoj posao dok se mi brinemo o svemu ostalom.

Za više informacija o INTEROperabilnom SAT Box-u od strane Easytrip Transport Services: https://bit.ly/3ctdFJ5


    Ostanimo povezani

    Prijavite se za najnovije Easytrip Transport Services vesti i informacije:
    Ekskluzivne promocije, lansiranje proizvoda, nove i proširene portfolio usluge, ispravke pravila i propisa, širom Evrope i još mnogo toga!